Látható és láthatatlan világ Kinshasában - Szilasi, Ildikó (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2009)
A Kongói Demokratikus Köztársaság hét millió lakosú, dinamikusan változó fővárosában két „világ” létezik párhuzamosan. Az egyik a tapasztalati, nappali élet, a másik a misztikus, éjszakai kultúra. A szegény emberek fogékonyak a második világ felépítésére. A mindennapokat áthatja a titokzatos boszorkányokról szóló pletykálkodás. Kinshasában gombamód szaporodnak a karizmatikus kisegyházak, melyek üzletágat építenek a második világ hiedelmeire. A lelkészek vállalják, hogy leszedik a rontást a boszorkánysággal megfertőzött gyermekekről. A szerző többek között saját tapasztalatai alapján meséli el a szokatlan történetet.