Egyenlítői-Afrika - Gábris, Gyula (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2008)
Afrika felszínének jellemző tulajdonsága a nagy területű belső medencék (pl. Csád-, Kongó-, Kalahári-medence) és az azokat elválasztó hátságok, küszöbök (pl. Azande-, Lunda-, Katanga-küszöb) váltakozása. Afrika közepén, az Egyenlítő két oldalán, csaknem szimmetrikusan terül el az afrikai óriásmedencék legszebb példája, a Kongó-medence és peremküszöbeinek vidéke. A bő csapadékú, döntően egyenlítői éghajlatú, esőerdőkkel, illetve a peremeken szárazerdőkkel, nedves szavannákkal borított térszínt a Kongó vízrendszere kapcsolja egységbe. A medence belseje a sivatagok után Afrika legritkábban lakott nagytája.