A tárgyi kultúra változásának néhány példája a Kongói Demokratikus Köztársaságban - Szilasi, Ildikó (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2008)
Antropológiai szempontból kiváló kutatási alapot adhatnak egy nép szokásainak, hagyományainak vizsgálatához a használati, illetve a díszítésre szolgáló, a változó világgal párhuzamosan külsejükben, funkciójukban állandóan módosuló tárgyak. A kongói kultúrkörből igen nagy tárgygyűjteménnyel bíró szerző ennek jelentőségét hangsúlyozza cikkében.