Beköszöntő - Búr, Gábor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2008)
Az Afrika Tanulmányok újabb száma folytatja az Afrika egyes régióit bemutató hagyományt, s ezúttal Nyugat-Afrika áll a középpontban. A tartalomjegyzéket átfutva az olvasóban jogosnak mondható hiányérzet alakulhat ki, hiszen egyetlen szerző sem foglalkozik a régió és egyben a kontinens messze legnépesebb országával, Nigériával. Ennek két oka is van, az első, hogy Nigéria – kulturális nagyhatalomként –, potenciális gazdasági nagyhatalomként is önmagában megérdemel egy külön számot a jövőben, a másik ok sokkal prózaibb: az ország jelenlegi állapotai jelentősen megnehezítik a terepmunkákat. Ebben az összefüggésben érthető igazán, mekkora horderővel bír Suha György és Gulyás Gáspár: Kábítószer-kereskedelem Nyugat-Afrikában című tanulmánya, amely a szemtanúk hitelességével kalauzol el minket a kokain új átrakóhelyére, Nyugat-Afrikába, s ezen belül az utóbbi hónapokban negatív szenzációkkal szolgáló Bissau-Guineába. Ugyancsak az egész régió történéseit befolyásoló tényező az elefántcsontparti polgárháború, az ami utána jött és jönni fog. Az erről készült tanulmány szerzője a tőle megszokott biztonsággal igazít el minket ebben a nem egyszerű kérdésben. A szó szoros értelmében évtizedes mulasztásokat pótol a nyugat-szaharai spanyol népszámlálás körülményeinek és adatainak ismertetése. Örvendetes, hogy az aktualitásokkal már nem kerülünk ilyen lemaradásba, ugyanakkor mégis tanulságos, hogy folyóiratunk hasábjain olvasható először igazán átfogó elemzés a 2007 decemberében Lisszabonban tartott Európa-Afrika csúcsról. Étvágygerjesztőnek talán ennyi is elég, de persze a hagyományokhoz híven most is mindenki talál magának olvasnivalót bőven, az öko-turizmus kedvelőitől a nyelvészekig, Afrika szerelmeseitől mindazokig, akik még csak ezután válnak azzá. Dr. Búr Gábor fõszerkesztõ