Rómától Lisszabonig: Az integrált Európa XXI. századi Afrika-politikája és előzményei - Joó, Zsófia (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2007)
2007 decemberében került sor az Európai Unió új Afrika-stratégiájának véglegesítésére. A szerző az előzményeket végig kísérve felvázolja az afrikai országok integrálódási folyamatát, az azzal kapcsolatban tanúsított európai szerepvállalást és ösztönzést, valamint a két Közösség együttműködésének jövőbeli lehetőségeit, különös tekintettel a gazdasági és infrastrukturális fejlesztés, az emberi jogok védelmének, az igazságos és stabil kormányzás kialakításának, a civil szektor támogatásának, valamint a béke és biztonság megteremtésének kérdéseire vonatkozóan.