Kongó: Válsággóc Kelet és Nyugat között - Szabó, Loránd (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2007)
Az 1971 és 1997 között Zaire néven ismert Kongói Demokratikus Köztársaság Afrika harmadik legnagyobb területű országa, lakóinak száma nagyjából ötvenötmillió, természeti erőforrá-sokban (réz, vízenergia, déligyümölcsök, nemesfémek, drágakövek, nehézfémek, ritka földfémek stb.) igen gazdag. Állampolgárainak döntő többsége mégis végtelenül szegény annak következtében, hogy az elmúlt évtizedek során az országot kifosztotta és tönkretette a diktátorrá vált Mobutu Sese Seko elnök (1965–1997) és korrupt környezete (a kleptokrácia), majd az elnök bukásához vezető polgárháború, végül pedig az első afrikai kontinentális méretű háború – s az ezekkel járó betegségek, a nélkülözés, az éhezés – csak fokozta a szenvedést, az 1998 óta elhunyt áldozatok számát hárommilliósra becsülik.