Kenya–Uganda–Tanzánia: Kelet-afrikai Föderáció: álom vagy valóság? - Tarrósy, István (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2007)
Írásom első felében a kelet-afrikai térség három meghatározó országát, Kenyát, Ugandát és Tanzániát mutatom be röviden. Az „ország-névjegyek” ismertetése után e három állam által alkotott Kelet-afrikai Közösség (East African Community; rövidítve: EAC) létrejöttének körülményeit vizsgálom meg, rövid történeti áttekintést adva a kezdeti korszakról és a Közösség hivatalos indulásától számított egy évtizeden belül bekövetkezett hanyatlás okairól. Szót ejtek az 1990-es években megindult újjáéledésről, és vázolom a nemrégiben egy EAC államfői csúcstalálkozón megfogalmazott Kelet-afrikai Föderáció gondolatát. Végezetül értékelem a kelet-afrikai regionális együttműködés lehetőségeit, különös tekintettel az EAC és az Európai Unió viszonyára.