Egy afrikai hangszer hódító útja a nagyvilágban – alapismeretek az általánosan sanza névvel illetett pengető alkalmatosságról - Biernaczky, Szilárd (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2024)
Az általánosan sanza illetett hangszert pontatlan megnevezéssel az afrikaiak zongorájának is nevezik. Ez a sajátos zenei instrumentum napjainkra igen népszerűvé vált világszerte, számos nem-afrikai környezetben is felbukkant a használata. Jelen tanulmány részben a hangszer leírását, használatát ismerteti. Másrészt néhány olyan forrást vesz számba, amelyek több évszázados múltját, használatát igazolják, másrészt kevéssé ismert zenetörténeti és zeneelméleti tényeket hordoznak. Az elemzés végül kitér a zenei eszköz kísérő hangszerként való használatával összefüggésben a szóbeli hagyományokhoz való kötődésére is. A feltárt tényeket vagy a megfogalmazott állításokat a szerző kottapéldákkal is alátámasztja.