Az orosz hatalmi ambíciók múltja és jelene Afrikában - Piller, Mátyás Mihály (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2024)
Korunk változó geopolitikai helyzetében kiemelten fontos megértenünk egyes nemzetközi folyamatok működését, így azt is, hogy egy-egy jelenleg is zajló konfliktus gyökerei hol erednek és milyen hatások következtében szöktek szárba. Oroszország és Afrika kapcsolata hosszú múltú, ám nem eleget tárgyalt téma, mely napjainkban ismét aktuálissá vált. A formális és az informális orosz Afrika-politika hatásai 2024-ben jobban érződnek, mint néhány évtizede, és az orosz–ukrán háború következtében a nyugati világ is odafigyel a fejleményekre. Legyen szó akár az afrikai államok belpolitikai helyzetéről, a migráció hozzánk is elérő hatásairól vagy a kontinens élelmiszerellátásáról, Afrika újra és újra megjelenik a sajtóban, bemutatva a globális interdependencia kiterjedtségét és fokát. Cikkemben igyekszem feltárni az orosz expanziós politika kezdeti tapogatózásait és fejlődését Afrikában, illetve bemutatni a Szovjetunió bukásától napjainkig terjedő időszakot e kapcsolatok rendszerében. Az összeomló Szovjetunió már bevett és újszerű tapogatózásait a lehető leghatékonyabban kívánom áttekinteni és a megfigyelt minták alapján konklúziót levonni.