A politikai hatalom és erő kérdése a nemzetközi segélyezésben: Gondolatok Afrika fejlődése és fejlesztése összefüggésében az Agenda 2063 szellemében - Solymári, Dániel (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2024)
Az „Afrika felemelkedőben” gondolat nem újkeletű a fejlesztési segélyezéssel és általában az afrikai kérdésekkel foglalkozók körében. Az 1960-as évek óta váltakozó intenzitással jelennek meg „afro-optimista” és „afro-pesszimista” elképzelések arra vonatkozóan, hogy miként dominálhat a helyi szakemberek és vezetők saját hangja a döntéshozatal és segélyfelhasználás összefüggésében. Az Afrika Unió Agenda 2063 „The Africa We Want”, azaz „Afrika, ahogy mi akarjuk” elnevezésű terve illeszkedik ebbe az ívbe és arra ösztönöz, hogy más is újra és újra feltegye magának ezt a kérdést. Különösen a fejlesztési segélyezéssel foglalkozó szakemberek, akik hatást kívánnak gyakorolni az afrikai társadalmakra. Jelen írás különálló részekben, összefüggő gondolatokat egységet alkotva járja körül a segélyezés néhány alapvető kérdését és szakirányát.