A szomáliai keresztényüldözés társadalmi, közigazgatási és vallási aspektusai - Mészáros, Márta (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2024)
A keresztényüldözés a régmúltba visszatekintő gyökerekkel rendelkezik, nemcsak Európában, de világszerte. Az Open Doors International adatai szerint 2023-ban 4998 keresztény ember vesztette életét vallási okokból. A Magyar Nemzeti Katonai Stratégia az etnikai konfliktusokat a tömeges illegális migráció egyik fő okaként nevezi meg. Honnan ered a keresztények elleni agresszió és miért nem enyhül a feszültség Szomáliában? Miért Szomália a második legveszélyesebb hely egy keresztény számára? Jelen tanulmány célja, hogy a szomáliai keresztényüldözés jelenlegi helyzetére fókuszáljon, melynek fő forrása az ország morális válságában keresendő. A tanulmány nem csupán a társadalom keresztényekkel szembeni hozzáállását kívánja bemutatni, hanem azokat a politikai és közigazgatási intézkedéseket is, amelyek akadályozzák a válság megoldását.