A vallási élet a Száhel-övezetben - Szombathy, Zoltán (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2024)
A tanulmány rövid áttekintést nyújt a Száhel-övezetről a vallási élet szempontjából. Először röviden áttekinti a térség földrajzi, etnikai és nyelvi jellegzetességeit, illetve a Száhel és más rokon elnevezések jelentéstartalmát. Ezt követően bemutatja a muszlim vallásosság három alapváltozatát: a vallás hagyományos formáit (különösen a szinkretikus népi vallásosságot), a vallási misztika (szúfizmus) főbb csoportjait, illetve a modern vallási reformmozgalmakat (wahhábiták, szalafiták stb.). Minthogy a muszlimok óriási többséget alkotnak a térség népességén belül, a tanulmány értelemszerűen nagyrészt az iszlámról szól, ám mindamellett kitér a vallási kisebbségekre is: az egyre zsugorodó létszámú animista népességekre és a missziós hátterű keresztény közösségekre. Végül bemutatja az övezet legdélebbi részein itt-ott föllángoló keresztény ̶ muszlim ellentéteket, hangsúlyozva, hogy ezek értelmezhetetlenek a „keresztényüldözés” fogalomkörében, ehelyett több közük van a vallás etnicizálódásának jelenségéhez. A tanulmányt a szélsőséges mozgalmak és az erőszakos dzsihádizmus, illetve a szekuláris államberendezkedés konfliktusainak áttekintése zárja.