A Száhel-övezet politikai földrajza - Vörös, Zoltán (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2024)
A Száhel-övezet egyedülálló éghajlati, kulturális és politikai adottságai miatt kritikus geopolitikai övezetként szolgál. Az elmúlt években ez a félsivatagos régió jelentős figyelmet kapott a nemzetközi szereplők részéről, elsősorban a migrációval, a terrorizmussal és a regionális instabilitással kapcsolatos aggodalmak miatt. A tanulmány a Száhel-övezet összetett politikai földrajzát vizsgálja, a gyarmatosítás történelmi összefüggéseire és annak az államalakulásra és kormányzásra gyakorolt tartós hatásaira összpontosítva. Feltárja a Száhel sokrétű meghatározását, kitér a régió társadalmi-gazdasági kihívásaira, a történelem, a politika és a nemzetközi kapcsolatok metszéspontjainak elemzésével az írás átfogó áttekintést nyújt a Száhel-övezet folyamatban lévő kihívásairól, az interdependens problémákról és az esetleges globális következményekről.