Civil terepi beszámoló a Száhel-övezetből - Morris, Andrea; Virág, Gréta (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2024)
Az elmúlt időszakban a Száhel-övezetben a civil szektor jelentősége megerősödni látszik, ami kétségtelenül összefügg a civil szektor azon sajátos képességével és jelentőségével, miszerint gyorsan és pontosan közvetíti a társadalomban keletkező szükségleteket, várakozásokat, konfliktusokat, illetve mindezekre társadalomközelisége, viszonylagos bürokratikus szabadsága és önérdekmentessége miatt optimális válaszokat indíthat. A tanulmány a magyarországi székhelyű, Maliból kiindult Közel Afrikához Alapítvány terepi tapasztalataival töltve részletezi a harmadik szektor fogalmát, annak (száheli) funkcióit, az állam-magánszektor-civil szektor viszonyrendszerben betöltött pozícióját, „közvetítő” és „hézagtöltő” szerepét, intézményesülési formáit és típusait. Emellett magyar és nemzetközi civil szervezetek és projektek szemlézésével betekintést nyújt a Száhel-térségben megvalósuló fejlesztési és humanitárius segélyezés körébe. A tudományos és empirikus ismeretek szintetizálásával, valamint az NGO-k (nem kormányzati szervezetek) helyi operatív – benne strukturális, politikai, finanszírozási – kontextusba helyezésével a tanulmány a Burkina Fasóban, Csádban, Maliban, Mauritániában, Nigerben, Szenegálban aktív civil szektor felől közelítve tesz kísérletet egyfajta „látlelet” levonására a Száhel-övezet azon jelentékeny létszámú, rohamosan növekvő népességének állapotáról, amelynek egyre terhesebbé váló multifaktoriális kihívásokkal kell megküzdenie a mindennapokban.