Adalékok Latinca Sándor kaposvári kultuszának korai történetéhez (1945–1946) - Zab, Tamás Lóránd (Annona Nova, 2023)
2021. októberben jelent meg Pártállami mítoszépítés címmel Latinca Sándor kaposvári hős- és mártírkultuszát bemutató tanulmányom a Clio Műhelytanulmányok sorozat részeként. Ebben először nyújtottam teljességre törekvő elemzést Latinca Sándor szignifikáns utóéletéről a somogyi megyeszékhelyen 1945 és 1993 között. Most – új források beemelésével – lehetőség nyílt tovább árnyalni Latinca kaposvári utóéletének korai szakaszát. Jelen – kiegészítő – tanulmány megkísérli eloszlatni a kultusz kiépülésének kezdetét övező homályt, e célból pedig két, eddig még tudományosan nem vizsgált emlékezetpolitikai eseményt elemez az 1945-ös évből: Nagy Imre május elsejei kaposvári beszédét és egy szeptemberi emléktábla-avatást. A Latinka Bajtársi Kör 1946-47-es tevékenységének szerepe is jobban megmutatkozik a kultusz történetében a tanulmány segítségével. Összességében pedig teljesebb képet kaphatunk Latinca hős- és mártírkultuszának pártállami időket megelőző éveiről.