Tudomány és ismeretterjesztés határán: Tombi Beáta, Divulgazione scientifica nel Settecento – tipologia, generi, linguaggio (Budapest: Fakultás Könyvkiadó, 2022) - Csabay, István (Annona Nova, 2023)
Recenziómban Tombi Beáta Divulgazione scientifica nel Settecento – tipologia, generi, linguaggio című olasz nyelvű monográfiáját mutatom be. A kötet a tudomány és a szépirodalom kapcsolatát, valamint a két diskurzus metszéspontjában elhelyezkedő ismeretterjesztő irodalom műfaji sajátosságait, létrejöttének történeti okait vizsgálja itáliai kontextusban. A szerző egyik központi állítása, hogy a tudományos forradalom időszakára a tudományos és a szépirodalmi diskurzus között húzódó demarkációs vonal végleg elmosódott, és a XVIII. századra e két beszédmódból egy önálló műfaj, az ismeretterjesztő irodalom nőtte ki magát. A kötet ezen a hosszú tudomány- és irodalomtörténeti folyamaton vezeti végig olvasóját. A jelentős műfaj-, kánon- és művelődéstörténeti adalékok mellett Tombi Beáta könyve fontos észrevételekkel járulhat hozzá a tudományos és ismeretterjesztő irodalom kialakulásának megismeréséhez, a két diskurzus viszonyának pontosabb megértéséhez, valamint a két beszédmódot szervező diszkurzív alakzatok feltérképezéséhez.