De mirabili certacione – Egy angol kísértethistória elemzése - Papp, Regina (Annona Nova, 2024)
Jelen tanulmány tárgya a 15. század elején, egy yorkshire-i cisztercita kolostorban (Byland) keletkezett kísértettörténetek elemzése, és bennük a népi vallásoság megnyilvánulásainak feltárása. A kísértethistória-gyűjtemény tizenkét történetet tartalmaz, ezek közül kiemelendő a II., mind a hosszát, a történet narratív struktúráját és a benne megjelenő népi vallásos elemeket tekintve. Így ennek a szövegnek a részletes elemzése betekintést enged a középkori ember képzeletvilágába, vallásról, halál utáni életről és megváltásról alkotott elképzeléseibe. A munka bemutatja a történetben megjelenő vallási téziseket, valamint egyértelműen azonosítható népi vallásos elemek keveredését. Ezzel kapcsolatban pedig rávilágít arra, hogy sok középkori egyházi szöveg, kifejezetten azok, amelyek célja a hívek tanítása volt (pl.: hitszónoklatok, prédikációk, példázatok), felhasználták a folklór stílusát és egyes elemeit, hogy a nép nyelvére „fordítsák” az egyházi tételeket. A tanulmány fogódzót nyújt a folklór elemek alapján a népi vallásoság aspektusaink megismeréséhez, a kereszténység és a folklór kapcsolatának jobb megértésére.