Charles Maurras demokráciakritikája Mes idées politiques című művében - Németh, Lídia Sára (Annona Nova, 2024)
Charles Maurras szélsőjobboldali francia gondolkodó nézetrendszerének feltárása többek közt azért ütközik nehézségekbe, mert nem mint politikus, hanem mint teoretikus és szépíró írta meg átfogó, programadónak szánt műveit is. Tanulmányomban arra vállalkozom, hogy kompilált jellegű művének demokráciára vonatkozó fejezete alapján rekonstruáljam, mit is értett a szerző demokrácia alatt, hogyan és miért fogalmazta meg éles bírálatát az akkor fennálló politikai rendszerrel szemben. Ehhez egyrészről történeti és gondolkodástörténeti kontextusba helyezem a művet, majd az írást átszövő és rendszerező képi sémák mentén elemzem a szerző legfontosabb állításait. Amellett foglalok állást, hogy Maurras műveinek olvasása és megértése jóval gördülékenyebb, ha a szerző által használt metaforákra összpontosítunk, amelyekből a szövegnek egy teljesen új dimenziója és fókusza sejlik fel. A Mes idées politiques demokráciakritikája végső soron nem a hagyományos demokratikus princípiumokat, hanem a gazdasági liberalizmust kritizálja, a választópolgárokat tehetetlen tömegnek tekinti a zsidó magántőke által vezérelt átláthatatlan pénzrendszerben.