A politikai impotencia fogalmi rekonstrukciója - Kopunovic, Dávid (Annona Nova, 2024)
Dolgozatomban kutatásom egy fejezetének részletesebb ismertetése olvasható. Jelen tanulmányban egy specifi kus szocializációs problémára, a politikai impotenciára fókuszálok, melyet a magyar társadalomelméletben és -történetben nacionalista és funkcionalista perspektívából szokás vizsgálni. Tanulmányomban új elméleti megközelítésből tárom fel a problémát, a politikai impotenciát a Bourdieu által meghatározott szimbolikus erőszak koncepcióján keresztül értelmezem. Pierre Bourdieu a 20. század talán egyik legismertebb és leghivatkozottabb szociológusa, átfogó társadalomképe a politikai mező innovatív percepcióját eredményezte. Amellett érvelek, hogy a bourdieu-i értelemben vett ágensek szocializációs folyamatába integrálódik a szimbolikus erőszak, ami egy torz és disszonáns társadalmi valóságképet eredményez a politikai mezőben. Ehhez a politikai mezőben kialakult disszonáns valóságképhez az ágensek habitusa nem tud érdemben reagálni, így alakul ki egy apatikus politikai állapot és kollektív attitűd.