Leventeképzést végző cserkészcsapatok: A cserkészlevente keret létszáma, kiterjedése és szabályozása a cserkész irattár forrásai alapján - Várdai, Levente (Annona Nova, 2023)
A Horthy-korszakban fiatalságát a leventeintézménybe – kötelező jellegű állami ifjúságnevelő szervezet – tömörítették. Ezzel párhuzamosan társadalmi egyesületek is megszólíthatták a fiatalokat, így bevett szokás volt, hogy egy-egy tizenéves több szervezethez kapcsolódott, kettős tagsággal rendelkezett. A Magyar Cserkésszövetség és a leventeintézmény kötelékébe tartozók átfedést jogszabályi keretek biztosították, ennek okán a két szervezet tagsága között jelentős közös halmaz jött létre. Bár a történeti kutatások ezzel a területtel eddig mélységében nem foglalkoztak, primer források felhasználásával rekonstruálható a két szervezet kettős tagságának országos hálózata az 1938-1939-es év viszonylatában. A kettős tagságra vonatkozó statisztikák alapján körvonalazódik, hogy mely régiókban, vármegyékben, járásokban és településen léteztek olyan cserkészcsapatok, melyek leventekeretet működtettek. Az adatok elemzése emellett rávilágít arra, hogy mely társadalmi csoportok éltek a kettős tagság adta lehetőségekkel.