Holt ezredes és Viktória királynő leveleinek nyomában: Egy nemzetközi nyomozás esélyei 1873-ban - Bordás, Bertalan (Annona Nova, 2022)
1873 tavaszán a brit uralkodó, Viktória királynő levelet írt IV. Johannész etióp császárhoz, akit hazájában a brit „királycsináló” kalandor, Kirkham tábornok támogatott. A leveleket az Osztrák–Magyar Monarchiában, Bécsben állomásozó Holt ezredesre bízták, azonban 1873 januárjában nyoma veszett az ezredesnek a levelekkel együtt. Andrew Buchanan bécsi angol nagykövet aggódva kereste fel a monarchia külügyminiszterét, gróf Andrássy Gyulát, hogy tájékozódjon a rendőrség tevékenységéről, valamint továbbította a brit konzulátusok jelentéseit az eredményes kézre kerítés érdekében. Megkezdődött így a nyomozás, és egyúttal Kirkham „munkatársának” élethelyzetéről árulkodó források keletkezése. A szálak Kairótól Trieszten és Bécsen át egészen Frankfurtig vezettek. Holt nyomában prostituáltak, adósság, kifizetetlen hotelszámlák és szerencsejátékbarlangok bukkantak elő. A történet mai relevanciája tehát nem kizárólag diplomáciai. A 19. század diplomáciai levelezései érdekes adalékokkal szolgálhatnak a történelem más szegmensében kutatók számára. A dualista állam pénzügyei, a vérbajban és kolerában szenvedőkről készült különböző egészségügyi felmérések és statisztikákon túl bűnügyi jelentések és azokhoz kapcsolódó nagyhatalmi játszmák tarkítják a követi jelentések általános ügyviteli leveleinek sorát. Közülük kiemelten érdekes a nemzetközi bűnözők ügye, akiket a rendfenntartó erők szerény eszközökkel üldözhettek, együttműködési keret hiányában – amennyiben az érdekükben állt – pedig csak konzulok és követek segíthették munkájukat. A tanulmány a nemzetközi kooperációt és az ahhoz kapcsolódó követségi levelezést mutatja be, kitérve a rendelkezésre álló források tartalmára.