Szociológiai szempontok vizsgálata Lukács György drámaelméleti szövegeiben - Daradics, Boglárka (Annona Nova, 2022)
Tanulmányomban Lukács György drámaelméleti írásainak szociológiai aspektusait vizsgálom. Tézisem szerint a vizsgált írások esetén legalább két értelemben beszélhetünk szociológiáról. Egyrészről egy ún. gyakorlati szinten, ahogyan Lukács az elemzései során alkalmazza szociológiai szemléletmódot, s mely esetekben az alapvető kiindulópont a műalkotások társadalmi beágyazottsága. Másrészről azt gondolom, hogy Lukács írásaiban megalapozottan beszélhetünk egy ún. metaszociológiai szintről is, vagyis amikor arra vonatkozó adalékokat kapunk, hogy Lukács miként gondolkodott a szociológiáról mint diszciplínáról, annak elméleti keretéről, illetve módszertanáról. Állításom alátámasztása érdekében először áttekintem a lukácsi drámaelmélet fogalomrendszerének általános jellemzőit, majd röviden rekonstruálom magát a drámaelméletet. Mindezek után – az előzőekre támaszkodva – a fiatal Lukács szociológia-koncepcióját tárgyalom.