„Orphikus-bakchikus” lemez elemzése Hipponionból - Ruppert, Fanni (Annona Nova, 2022)
Tanulmányom középpontjában az orphikus aranylemezek állnak, amelyek már a 19. században felkeltették az ókori görög vallástörténettel foglalkozó kutatók figyelmét. Először egy rövid összefoglalót nyújtok, amelyben ismertetem, hogy mi a kutatók álláspontja ezekről az aranylemezekről, miért bizonytalanok egyesek az „orphikus” jelzőben. A rövid bevezetés után Orpheus alakját fogom megvizsgálni: antik szerzőktől (filozófusok, történetírók és költők) vett forrásokkal fogom alátámasztani, hogy Orpheus hogyan köthető ehhez a vallási praxishoz, miért feltételezhető, hogy ő áll az aranylemezek szövege mögött. Végül egy aranytáblát emelek ki és elemzek részletesebben, a következő kérdések mentén. Mit állít a szöveg, vajon mi lesz az elhunyt sorsa a túlvilágon? Ki Mnémosyné, és miért játszik hangsúlyos szerepet az aranylemezek szövegében? A vizsgált lemez szövegét saját fordításomban közlöm.