Gróf Hofmannsegg, a szász botanikus Magyarországi utazása 1793-94-ben - Kapronczay, Katalin (Farmakognóziai Hírek, 2024)
1793-1794-ben Magyarország természeti viszonyainak, flórájának, faunájának, rovarjainak megismerése és természettudományi gyűjteményei gyarapítása céljából kereste fel hazánkat Johann Centurius von Hofmannsegg (1766-1849) német természettudós, botanikus. Győrtől Erdélyig bejárta az országot, vadá- szott, növényt és rovart gyűjtött, megcsodálta a városokat és a természetet. Ismeretségeket, barátságokat kötött, megfigyelte a lakosság életét társadalmi hovatartozástól eltekintve, elismerte a pozitívumokat, de a kritikát sem mellőzte. Úti beszámolója jelentős része Pécsről, a számára legkedvesebb magyar településről és lakosairól szól. Utazása élményeit németül és magyarul is kinyomtatták.