Rutatermésű mézesfa: Tetradium ruticarpum - LiQi,; Ormai, Edit; Nagy, Anett (Farmakognóziai Hírek, 2024)
A Tetradium ruticarpum, más néven rutatermésű mézesfa, egy Ázsiában honos gyógynö- vény, amelyet a hagyományos kínai orvoslás alkalmaz sokrétű, jótékony hatása miatt. Főként a növény közel érett gyümölcseit alkalmazzák, amelyek erős, fűszeres illatúak és keserű ízűek. A Tetradium ruticarpum gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és emésztést serkentő hatásairól ismert. Gyakran használják gyomorproblémák, fejfájás és reumatikus fájdalmak enyhítésére. Ezen tulajdonságait evodiamin és rutakarpin főkomponenseinek tulajdonítják, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak. Drogját azonban mint minden más gyógyhatású ké- szítményt, körültekintően kell alkalmazni, mivel erős hatóanyagai miatt mellékhatásokat is okozhat.