A helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletének munkamódszerei és jó gyakorlatai - Pál, Emese (Közigazgatási és Infokommunikációs Jogi PhD Tanulmányok, 2020)
A jogállamiság és benne a közigazgatás törvényessége biztosításának fontos elemei a helyi önkormányzatok, valamint szerveik, működésük és döntéshozataluk feletti állami kontroll, amelyben kiemelt szerepe van a fővárosi és megyei kormányhivatalok (a továbbiakban: kormányhivatal) által lefolytatható felügyeleti eljárásnak. Az európai értelemben vett jogállam demokratikus helyi közigazgatása a törvényeknek alárendelt szabad önkormányzás révén valósul meg. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény (a továbbiakban: Mötv.) az Alaptörvényben foglaltakon túl rögzíti, hogy a „Kormány a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletéért felelős miniszter irányításával, a kormányhivatal útján biztosítja a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletét.” A törvényességi felügyeletet ellátó szerv a Kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szervének a fővárosi, megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztályának a Törvényességi Felügyeleti Osztálya. Sőt a törvény az értelmező rendelkezések között szintén deklarálja, hogy a kormányhivatalon az Mötv. értelmezésében a helyi önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó fővárosi vagy megyei kormányhivatal értendő. Jelen tanulmány a kormányhivatali beszámolókban szereplő módszerek és gyakorlatok feltárására vállalkozik.