Az AI alkalmazások és a szerzői jogi szabályozás viadaláról Magyarországon - Belinszki, Zoltán (Közigazgatási és Infokommunikációs Jogi PhD Tanulmányok, 2024)
Jelen tanulmány témája két és félezer éves paradoxonra utal. Az eleai Zénon emlékezetes felvetése Akhilleusz és a teknős viadaláról szól, ezzel igazolva Parmenidész tézisét, miszerint mozgás valójában nincs. Bognár Gergely egy tanulmányában így ír erről: „A dikhotomiánál egy szakaszt (távolságot) végtelen számú részszakaszra oszt Parmenidész tanítványa. (…) Akhilleus hiába ér oda, ahol azelőtt a teknős volt, az mindig picit előre megy. Ebben az esetben még azt sem jelenthetjük ki, hogy a végtelen idő alatt beérné a teknőst arról, amiről a tapasztalat tanúskodik, hogy le is hagyja, abszolúte nem beszélhetünk." Az AI alkalmazások és a jogi szabályozás esetében indokolt a párhuzam. A szerzői jog fejlődésének sebesség sokkal lassabb, mint a mesterséges intelligenciáé. A mesterséges intelligencia alkalmazás rövid ismertetését követően a szerzői jogi szabályozás szereplői és szerepeik változásának felmérésére teszek kísérletet, elsősorban forráselemzés révén.