A köztestületek átláthatóságának egyes feltételeiről - Hohmann, Balázs (Közigazgatási és Infokommunikációs Jogi PhD Tanulmányok, 2020)
A közigazgatás speciális intézménytípusait jelentő köztestületek irányába is egyre erősödő elvárás szakmai tevékenységük átláthatóságának megteremtése, gazdasági-szervezeti funkcióik transzparenssé tétele mellett. A rendkívül kiterjedt tevékenységeket folytató köztestületek nem egy esetben közhatalmi vagy kvázi-közhatalmi jellegű jogosítványokkal rendelkeznek tagjaik irányába, amely fokozza közérdekű tevékenységükkel járó felelősségüket, a társadalom és tagjaik irányában történő elszámoltathatóság és beszámolás kötelezettségét. A tanulmány a köztestületek átláthatóságuk megvalósítása érdekében megvalósítandó intézkedési lehetőségeivel, az eddig megtett intézkedések hatékonyságával foglalkozik, a közigazgatáson belül értelmezhető szervezeti átláthatóság fogalmi elemeinek tisztázásával. A tanulmány célja hozzájárulni a köztestületek átláthatóságának és az ehhez szükséges elméleti szakmai háttér megteremtéséhez.