The Impact of Videogame Publishers on E-Athlete’s Rights and Obligations - Novák, Pál (Közigazgatási és Infokommunikációs Jogi PhD Tanulmányok, 2023)
Az e-sport sokak számára karrierlehetőség, életcél. Ebben az iparágában égető kérdés az, hogy sport-e, az lesz-e, azonban a következő ritkán kerül szakmai kereteken belül vizsgálatra: jogi szempontból, az egyik nagy különbség az e-sport és a klasszikus sportok között az, hogy a klasszikus sportok (pl. futball, hoki, kosárlabda, karate) szabadon folytatható tevékenységeket takarnak, míg az e-sportot szoftverek, videójátékok teszik lehetővé, amelyeknek van szerzői jogosultja. Tehát a videójátékokat a szerzői jog által meghatározott kereteken belül lehet használni, nem csak a klasszikus értelemben vett fogyasztóknak, de az e-sportolóknak is. A klasszikus értelemben vett videojátékos fogyasztó és az e-sportoló között ebben az értelemben nincs jogi szempontból különbség. Jelen cikk a szerzői jogosultak e-sport iparágában tevékenykedő játékosok jogaira és kötelezettségeire gyakorolt hatását vizsgálja. Ezen iparági szereplők döntési jogköre határozza meg leginkább az e-sportolók jogait és kötelezettségeit e-sport karrierjük során.