A citokin vihar és kezelése kritikus állapotú betegeknél - Hawchar, Fatime; Molnár , Zsolt (Magyar Mentésügy, 2021)
Az utóbbi évtizedekben a szepszis/szeptikus sokk előfordulása világszerte megnőtt, és mivel a kórházi halálozás egyik legmeghatározóbb oka, így kiemelt gazdasági és egészségügyi jelentőséggel bír. Terápiájában a kórkép korai felismerése és az ezzel megkezdett adekvát folyadékreszuszcitáció, valamint szervtámogató- és antimikrobiális kezelések és infekciókontroll ellenére a halálozási arány továbbra is magas (20-50% a vizsgált populációtól függően). A halálozás csökkentésére irányuló kutatások egyik legígéretesebb területe az immunrendszer és ezzel együtt a gazdaszervezet fertőzésre adott válaszának modulációja, melyek közül a vértisztító eljárások tűnnek az egyik legígéretesebb módszernek. A szeptikus sokk korai szakaszában a szervezet fertőzésre adott diszregulált immunválasza következtében kialakuló „citokinvihar” mélyebb megértése és a megfelelő pontokon történő módosítása hozzájárulhat az infl ammatorikus-antiinflammatorikus rendszer közötti egyensúly helyreállításához. Jelen közlemény célja, az ezzel kapcsolatos ismeretek rövid összefoglalása.