A hirtelen szívhalál - Ahmann, Mercedes; Kónyi , Attila; Verzár, Zsófia (Magyar Mentésügy, 2021)
A hirtelen szívhalál (HSZH) klinikai szind-róma, amely a legáltalánosabban elfogadott definíció szerint: szívbetegen vagy ismert szívbetegség nélküli személyen cardiogenok miatt bekövetkező, váratlan, idő előtti, természetes halál, amelyet az öntudat hirtelen elvesztése előz meg és az akut tünetek kialakulásától számított egy órán belül bekövetkezik. (3). A hirtelen szívhalál incidenciája a publikált irodalom szerint igen széles tartományban mozog (15-48%), mely függ a földrajzi és demográfi ai mutatóktól.