Protokolljavaslat halálhír közlésére a sürgősségi betegellátásban - Máté, Orsolya; Kovács, Attila; Németh, Ferenc; Simon, Klára (Magyar Mentésügy, 2021)
ekintettel arra, hogy a sürgősségi osztályra kerülő betegek mintegy 0,5-0,7%-a hal meg, gyakorlatilag órákkal a felvétel után, így számolni kell azzal, hogy az ellátóknak gyakran kell rossz hírt közölniük, mely embert próbáló feladat. A felmérések szerint nincs kellő mértékű ismeret és tapasztalat ebben a téma-körben, pedig a halálhír közlésének méltó kivitelezése döntő fontosságú a gyászfolyamat során. A kiterjesztett hatáskörű ápoló kompetenciái közé már a rossz hírek illetve a halálhír közlése is beletartozik. A tájékozta-tási kötelezettség megfelelő színvonalú kivitelezéséhez nyújt segítséget jelen, speciálisan a sürgősségi osztályra adaptált irányelv javaslat.