Az Európai Újraélesztési Társaság (ERC) 2021. évi speciális esetekben és helyzetekben végzett újraélesztésről szóló ajánlásának összefoglaló bemutatása - Schiszler, Bence; Priskin, Gábor; Pandur, Attila; Tóth, Balázs; Betlehem, József; Radnai, Balázs (Magyar Mentésügy, 2022)
Az akut tüdőembólia egy súlyos, sokszor az életet közvetlenül veszélyeztető kórfolyamat, ezért időbeni diagnózisa és megfelelő terápiája életmentő lehet. A keringésmegállás elkerülése érdekében javasolt az ABCDE megközelítés használata. Amennyiben a klinikai rizikóstratifi kációs pontrendszerek (Wellsscore, módosított Genfi -score) alapján felmerül a pulmonalis embólia lehetősége, magas időfaktorú kórfolyamatként a sürgősségi ellátásban első feladatunk e kórfolyamat kizárása. Amennyiben ez nem lehetséges, eszerint kell a beteg ellátását késlekedés nélkül megkezdeni. A kórfolyamatok kizárásának klinikai eszközei a magas negatív prediktív értékű vizsgálatok. Haemodinamikailag stabil beteg esetén a kórfolyamat kizárása az elsődleges cél, melynek hatékony eszközei a klinikai rizikóstratifi káció valamint a D-dimer vizsgálatok, így ezek alkalmazásával kezdjük a diagnosztikát. Amennyiben haemodinamikai instabilitás jeleit észleljük, a beteg sokkos vagy hipotenzív, mihamarabbi CT angiográfi a elvégzése javasolt. Egyéb diagnosztikus módszereket, amennyiben elérhetőek, stabil állapotú betegek esetében, jobb kamrai túlterhelés echokardiográfi ás bizonyítékának birtokában végzünk. A tüdőembólia súlyosságának és prognosztikai megítéléséhez, továbbá a terápia kockázat/haszon arányának mérlegeléséhez nyúlt támpontot a pulmonális embólia súlyossági index (PESI, SPESI) meghatározása.