Ember és szervezet: hasonlóságok és különbségek az emberi erőforrás fejlesztés és a szervezetfejlesztés között - Ujhelyi, Mária (Marketing & Menedzsment, 2019)
A magatartástudományi szervezetfejlesztés (továbbiakban röviden: szervezetfejlesztés) olyan változásmenedzselési mód, amely az emberi oldal fontosságát hangsúlyozza, s felhasználja a magatartástudomány eredményeit (French és Bell, 1995). Ezt a változásmenedzselési eljárást a szakirodalomban igen elterjedt, különböző szervezeti típusok esetén is eredményesen alkalmazható módszernek tekintik (Burke, 1994; French és Bell, 1984). A hazai szervezetek változásmenedzselési folyamatait tanulmányozva ugyanakkor ritkán lehet a tipikus szervezetfejlesztés alkalmazásával találkozni. Felvetődik a kérdés, hogy ennek mi az oka?