Siker vagy kudarc? Az EU-csatlakozásról döntő népszavazás és a közvélemény-kutatások - Marián, Béla (Marketing & Menedzsment, 2019)
Az Európai Uniós csatlakozásunkról döntő népszavazást minden szempontból kettősen ítélte meg a politika, a közélet és a szélesebb közvélemény is. Egyfelől a népszavazás eredményes volt és sikeres, az igenek elsöprő többségével, másfelől viszont az alacsony részvételi arány általános csalódást keltett. A várható eredményeket előrejelző közvélemény-kutatások mérlegelésében is pontosan ez a kettősség jelentkezett: az igenek és a nemek arányát minden intézet pontosan becsülte meg, ám minden intézet nagyot tévedett a részvételi arányt illető „jóslatában”. Ez utóbbi becslése mindig is nehéz diónak bizonyult a közvélemény-kutatók számára, de ennyire még sohasem becsülték túl a voksolók várható arányát, mint ez alkalommal. Mindazonáltal a közvélemény-kutatási eredmények támpontokat adnak annak megértéséhez, hogy mi is történt a népszavazáson. Az ismertetésre kerülő adatok a Miniszterelnöki Hivatal számára készült Szonda Ipsos felmérésekből származnak.