Virtuális bank, azaz hogyan bankolunk online - Leggyakrabban információt kérnek az online ügyfelek - Bokker, Sándor (Marketing & Menedzsment, 2019)
A gyakran internetező banki ügyfelek kétharmada határozottan állítja, hogy pénzintézete nyújt online szolgáltatást, de csak egynegyedük használja ki ezt a lehetőséget. Leginkább a magas jövedelmű férfiak tartoznak ebbe a csoportba. Többek között ezt tárta fel a Netsurvey Internetkutató Intézet „elektroBANK” című vizsgálata az online pénzügyekről, idén áprilisban.