A mintavételi tervek készítésének néhány gyakorlati megfontolása - Pintér, József; Rappai, Gábor (Marketing & Menedzsment, 2019)
A gyakorlatban a közvélemény kutató cégek, a különböző elégedettségvizsgálatok, pártpreferencia-felmérések és még számos - társadalomtudományi indíttatású - terület szinte „naponta" kényszerülnek mintavételre, reprezentatív minta alkalmazására. Az elméleti szakemberek számára felettébb bosszantó, hogy ezek a - sokszor nagy fontosságú - kérdések módszertani szempontból menynyire nem átgondoltan, sokszor „pongyolán" intéződnek; milyen gyakori, hogy szakmailag részben vagy teljesen kifogásolható eredményeket közölnek. A gyakorlati mintavétel, illetve mintavételi tervkészítés legtöbbször három területen ütközik az elmélettel, illetve három jelentős kérdés merül fel: - Milyen is a reprezentatív minta? - Mekkora legyen az alkalmazott minta? - Milyen mintavételi módokat alkalmazzon a felhasználó? A cikk e három kérdést érinti vázlatosan, főképpen a gyakorlatban sokszor elkövetett hibák, problémák oldaláról szemlélve azokat.