A portfolió - technikák alkalmazása a stratégiai tervezésben - Józsa, László (Marketing & Menedzsment, 2019)
Az 1960-as évektől az üzleti egységek, illetve a termékek piaci pozíciójának elemzésére terjedtek el az ún. portfolió modellek, amelyek általában megpróbálják híven tükrözni a szervezet jelenlegi erőforrásainak hatására kialakuló piaci pozíciót, a vállalkozás jelenlegi teljesítményéi, erősségeit, s legyőzendő gyengeségeit.