Az Euregio West/Nyugat-Pannónia turizmusának fejlesztési lehetőségei - Palancsa, Attila (Marketing & Menedzsment, 2019)
Az Euregio West/Nyugat-Pannónia alig kétéves múltra visszatekintő, az osztrák-magyar határon átnyúló regionális szerveződés, amely Magyarország három megyéjét - Győr-Moson-Sopront, Vast és Zalát - foglalja magába. Ez országunk területének 8,3%-a - 11182 km2 -, településeinek pedig közel 20%-a fekszik ebben a régióban, mintegy 1265 000 lakossal. Ausztriából Burgenland tartomány 3966 km2-rel, az ország területének 4,7%-ával, 171 településsel, 277 500 lakossal képviselteti magát e szövetségben. Ez az együttműködés az „Európai keretmegállapodás a határon átnyúló együttműködésről a területi testületek között" egyezményben kifejezett egyenjogúság alapelvein nyugszik, melyet az Európa Tanács 1980-ban fogadott el. Ezen keretmegállapodás elveire alapozva 1992-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, a Vas Megyei Önkormányzat és Burgenland Tartomány megalapította a Határmenti Regionális Tanácsot, 1998-ban erre építve a tervezési-statisztikai alapokon nyugvó Euregio West/Nyugat-Pannónia létrehozásáról írt alá megállapodást. Ehhez a megállapodáshoz csatlakozott aztán 1999-ben a Zala Megyei Önkormányzat.