A vevői elégedettség mérésének szerepe és története - Némethné Pál, Katalin (Marketing & Menedzsment, 2019)
A vevőielégedettség-mérés viszonylag új technikája valahonnan a minőségbiztosítási rendszerek és a marketing határterületéről származik. Eszköztárát elsősorban a vezetéstudomány, a szociológia és a pszichológia területéről veszi.