A világgazdasági környezet csatlakozásunk várható időpontjában - Intézkedések a mezőgazdaság nemzetközi versenyképessége érdekében - Szabó, Jenő (Marketing & Menedzsment, 2019)
Hazánk ökológiai adottságai jók, a gazdálkodás feltételei nemzetközi összehasonlításban mérve kiválóak. Talajviszonyaink, éghajlati sajátosságaink, a sajátos mikroklímával rendelkező régióink termelési potenciálunkat alkalmassá teszik a nemzetközi piacokon való eredményes megmérettetésre. Agrárgazdaságunk évtizedek óta a hazai fogyasztást messze meghaladó termelési többletekre képes. Termékei a világpiacon kelendőek, versenyképesek, a termékeink iránti kereslet hosszú távon is prognosztizálható. A jó kondíciók nyújtotta lehetőségek kihasználása nemzeti érdek, komparatív előnyeink kézzelfogható versenyelőnyt jelentenek a nemzetközi porondon. Adottságaink - megfelelő termesztéstechnológiák alkalmazása és jó piaci alkalmazkodás mellett - hosszútávon is lehetőséget biztosítanak versenyképességünk fenntartására, ill. javítására. Ehhez azonban rendszeresen vizsgálnunk, elemeznünk kell az egyes erőforrások versenyképességünk alakulásában játszott szerepének változását, a termelési tényezők optimális kombinációinak lehetőségeit és konkurenseink támogatási szintjeinek alakulását.