Zöldség-gyümölcs vásárlásösztönzési akció (Budapest - Győr, 1997) - Nagy, Adrienn; Székely, Géza (Marketing & Menedzsment, 2019)
Mottó: „Mert amibe nem vonják be az embert, aziránt közönyössé válik." (Tom Hopkins, 1982) A szakirodalomban „sales promotion" néven emlegetett gyakorlati marketingmódszer sok olyan apró ötletet jelent, amelyek a vásárlói érdekeltség növelésével a piaci keresletet növelik. A vásárlásösztönzés (korábban eladásösztönzés) célja a gyors értékesítési eredmény, valamilyen engedmény árán. Az engedmény többletszolgáltatás is lehet (pl. a játék öröme). A vásárlásösztönzés alapötlete az, hogy bevonja a vásárlót az eladásba. Kipróbálhatja, megnézheti, foglalkozik a termékkel. Esetünkben a számos módszer közül a termék kipróbálását (ingyenes tapasztalatszerzést) szolgáló akciók közül a kóstoltatást választottuk. Tapasztatok szerint a leghatásosabb és leggyakoribb vásárlásösztönzési módszer az árkedvezmény. Az akció során a hangsúlyt a kóstolásra helyeztük, mivel az vezet leginkább a lojalitás kialakulásához . A szakirodalom szerint az időszakos árkedvezmények túlhangsúlyozása nemcsak kedvezmény-keresővé teszi az ár iránt kevésbé érdeklődő vevőket is, hanem a készletek szélsőséges alakulása miatt zavarokat is okozhat a bolti kínálatban. A kóstoltatás gyakorlati előnyei: - Tanítás. Az új termék kipróbálása új szokást is alakíthat k i a fogyasztóban. - Rég elfelejtett szokás felelevenítése. Volt olyan vevő, akit az ajándékba kapott ingyenfilm vett rá a régen elfelejtett fotózásra (relaunch).