Aheurisztika szerepe a stratégiai tervezésben - Tomcsányi, Péter; Baltay, Kistóf (Marketing & Menedzsment, 2019)
A heurisztika mint tudományág, amely gyakran kapcsolódik logikai, filozófiai, lélektani kérdésfelvetésekhez, hosszú múltra tekint vissza. A heurisztika célja a felfedezés és feltalálás módszereinek és szabályainak tanulmányozása, amelyre már Euklidész munkáiban is találunk utalásokat. A leghíresebb korai kísérletek a heurisztika rendszeres felépítésére Descartes és Leibniz nevéhez fűződnek. „A modern heurisztika a feladatmegoldás folyamatát akarja feltárni, elsősorban azokat a gondolati műveleteket, amelyek ebben a folyamatban különösen hasznosak. Célunk olyan általános vonások felkutatása, amelyek függetlenek a feladat konkrét tárgyától" (Pólya, 1979)