Kedvező jelek az integrált logosztikai megközelítésben - А ВKE Vevőkiszolgálási Audit interjúsorozatának tapasztalatai - Szegedi, Zoltán; Jónás, Tamás (Marketing & Menedzsment, 2019)
A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi logisztika szakirányos hallgatóinak közreműködésével készült az a kérdőíves felmérés, amelynek célja a magyarországi cégek vevő kiszolgálással összefüggő tevékenységeinek vizsgálata volt. A több mint negyven kérdést tartalmazó kérdőív igyekszik a lehető legátfogóbb képet adni az adott témakörről: információt nyújt a vizsgált vállalatokra jellemző vevőkiszolgálási irányelvekről, készletnyilvántartási, rendelésfelvételi és -feldolgozási eljárásokról, valamint a logisztikai tevékenységeket összefogó számítógépes támogató rendszerekről is. A húsz megkérdezett magyarországi cég között találhatunk termelő- és szolgáltató vállalatokat egyaránt, valamint kis- és nagykereskedő cégeket is. Mivel a vevőkiszolgálás módszerei nyilvánvalóan méretfüggőek is, ezért a felmérést összegzőknek nehéz dolguk volt. A megkérdezettek között szerepeltek ugyanis tíznél kevesebb dolgozót foglalkoztató kisvállalkozások és piacvezető multinacionális óriáscégek magyarországi leányvállalatai is, nem feledkezve el a közepes méretű, kizárólag hazai tulajdonú vállalatokról sem. Az a lá b b ia k b an az interjú so ro z a tb ó l leszűrhető eredmények, ta p a s z ta la to k részletes ismertetése következik. Megemlítjük azonban, hogy a kis számú minta m ia tt csa k az á lta lán o s tendenciák fe lv á z o lá sára vállalkozhatunk.