Környezeti marketing - Kovács, Anna (Marketing & Menedzsment, 2019)
A környezeti válság arra kényszerít bennünket, hogy a gazdasági racionalitás alapelveit felülvizsgáljuk. Új kihívásokkal kell szembenézni, amelyek a következők: - Ökológiai hatékonyság (ökológiai problémák: az erőforrások szűkössége, az erőforrások minőségének romlása). - Legitimitás (társadalmi problémák: a társadalmi érdekcsoportok fokozódó környezetvédelmi igényei, a vállalat társadalmi legitimitásának veszélyeztetettsége). A vállalatok egyre növekvő mértékben kerülnek szembe a környezetszennyezés társadalmi problémáit közvetítő érdekcsoportokkal (belső- és külső érdekcsoportokkal). A társadalom, a lakosság - érintettségtől függetlenül is - növekvő ökológiai érzékenysége a szigorodó környezeti törvényhozásban, a polgári kezdeményezések, a „zöld" mozgalmak elterjedésében csapódik le. - Gazdasági hatékonyság (versenystratégiai problémák: ökológiai helyettesítési verseny, a piacra lépés és -kilépés akadályainak megváltozása, a beszerzési piac hatalmi struktúrájának változásai, a fogyasztók környezeti szempontokat figyelembe vevő magatartásának alakulása).