Agrárgazdasági felkészülés az Európai Unióhoz való csatlakozásra - Szabó, Jenő (Marketing & Menedzsment, 2019)
Eldőlt az utóbbi néhány év legnagyobb bizonytalansággal járó kérdése: 1997 decemberében az EU Miniszterek Tanácsa döntött az új bővítési folyamat megkezdéséről. Ezt követően pedig a csatlakozásra leginkább érett 5 országgal megkezdődtek a tényleges csatlakozási tárgyalások. Az EU kibővítésének mostani szakasza új fejezet az (EU életében. Az EU most szembesül először azzal a nehezen feloldható dilemmával, hogy az eredetileg 6 országra (EK) tervezett intézményrendszere és döntési mechanizmusa teljes mértékben alkalmatlan egy 20 vagy 25 tagországra bővülő közösség igazgatására, nem is beszélve a nyelvi sokszínűségből eredő problémákra, vagy az újonnan csatlakozók egy főre jutó alacsony GDP-je miatti gazdasági és támogatáspolitikai feszültségekről.