Falusi turizmus - Hogyan tervezik a franciák - Alapítvány, Budapesti Vállalkozásfejlesztési (Marketing & Menedzsment, 2019)
Franciaország a világ legnagyobb turisztikai hatalma. Talán már jártunk a csodálatos fővárosban, ismerjük a Földközi-tenger francia partjait. De vajon ismerjük-e a francia vidéket, a gazdag múlttal és annak emlékeivel rendelkező kisvárosokat, falvakat, netán a szétszórtan elhelyezkedő farmokat? Mi, magyarok kevesen mondhatjuk ezt el magunkról, de mint a következőkből kiderül, nem mi vagyunk az egyedüliek. Természetesen minden kérdést a maga helyén és idejében kell feltennünk és megválaszolnunk. Célunk az általunk válogatott néhány dokumentum közreadásával nem a francia vidékre ellátogató magyar turisták számának növelése, hanem a gondolatébresztés. - Hazánk természeti szépségekben nem szenved hiányt, kulturális értékeink figyelemre méltóak. Tudjuk-e azonban, hogy a Pilis települései közül nemegy sok száz éves történelemmel rendelkezik, hogy a szabolcsi falvakban gyönyörű barokk templomokat láthatunk, hogy a Dráván lehet evezni? - Hol tart ma a belső turizmus? Hova utaznak azok a magyarok, akik ismert okokból külföldre vagy a Balatonhoz nem tudnak eljutni? - Szép a magyar vidék, de hol lehet megszállni, hol kaphatunk kielégítő szolgáltatásokat, hol elégíthetjük ki pihenési, szórakozási és a szellemi gazdagodás iránti igényünket? - A magyar falvak helyzete. A nagyvárosoktól távoli települések elnéptelenedésére, elöregedésére milyen megoldást találhatunk? - A vidékfejlesztéshez felhasználunk-e minden eszközt? A turizmusfejlesztés eszközét is? Szervezet, imázs, kommunikáció, közös szerepvállalás, ezek a kulcsszavak. A kulcsmondat pedig: „A vidéki területeken meg kell találni a törékeny egyensúlyt a területfejlesztés, a mezőgazdasági termelés, a környezetvédelem, a kultúramegőrzés és a turizmus szempontjai között."