Inflációs folyamatok az átmeneti gazdaságban - Rajszkaja, N.; Szergijenko, J. A.; Frenkel, A. (Marketing & Menedzsment, 2019)
A volt Szovjetunió gazdaságának alapelve volt az államilag megállapított árak egyeduralma. Az időnkénti áremelések ellenére a nyílt infláció általános szintje rendkívül alacsony maradt. Ez lehetővé tette annak kijelentését, hogy a szocializmusban infláció nem létezhet. A piaci átalakulások kezdetével az országban a helyzet gyökeresen megváltozott. Csak az 1992. év folyamán a fogyasztói árak öszszesített indexe 2508,8%-kal nőtt. Ilyen körülmények között az infláció kérdése mind a közgazdaságtan művelői, mind pedig az állami irányító szervek számára aktuálissá vált. Mivel ezen a téren hiányoztak a komoly hazai vizsgálatok, alapul a fejlett piacgazdaságokban ismert inflációs elméletek szolgáltak.