A 2019-s csíksomlyói pápalátogatás: a sajtóanyagok elemzése - Kádár, Beáta; Nagy, Benedek (Marketing & Menedzsment, 2020)
A TANULMÁNY CÉLJA Tanulmányunk egy tágabb, komplexebb kutatás része, mely a 2019 június 1.-én lezajlott, történelmi eseménynek is tekinthető Ferenc pápa székelyföldi, csíksomlyói látogatásának körülményeit több módszerrel is meg kívánta vizsgálni. Jelen tanulmány célja elsősorban az, hogy a látogatás média leképeződését felfedje, megvizsgálja, hogy milyen módon tálalta az eseményt a nemzetközi, a magyarországi és a romániai román és magyar média külön-külön. Fontos kérdés, hogy kapott-e helyet ezekben a híradásokban, cikkekben Csík térség vagy a Székelyföld régió bemutatása vagy a Csíksomlyó szakrális és nemzeti-történelmi jelentősége, illetve milyen eltolódások vannak az egyes sajtóanyagok között. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN Mindezt úgy a kvantitatív tartalom elemzés, mind a kvalitatív elemzés módszerével, több, mint száz összegyűjtött sajtóanyag átvizsgálása révén tesszük meg. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK A sajtócikkek, melyek ma már többségükben elérhetőek a világhálón is, tekintélyes részletességgel tárgyalták a pápa csíksomlyói látogatását, azonban az esetek túlnyomó többségében ezek a cikkek a pápa üzenetére, esetleg aktuálpolitikai kérdésekre fókuszáltak, a székelyföldi vagy a csíki térség igen kevés figyelmet kapott. A román sajtó kimondottan keveset beszélt az etnikai-vallási sajátosságokról, az aktuális politikai diskurzus Romániában ugyanis nem túl kedvező és nem mondhatni túlzottan “magyarbarátnak” sem. Úgy tűnik, átfogó marketing koncepció, kommunikációs célok nem voltak megfogalmazva a térség sajátosságairól, a helyi társadalom életéről, szokásairól vagy más kérdésekről. GYAKORLATI JAVASLATOK Fontos, hogy az ilyen jellegű rendezvényekre marketing és kommunikációs szempontból lehetőségként tekintsenek a szakemberek, lehetőség a térség adottságainak népszerűsítésére, a turisták bevonzására vagy általánosan, a térség megismertetésére. Köszönetnyilvánítás: A kutatás a Domus Hungarica 2019 szülőföldi csoportos ösztöndíjtámogatása révén valósult meg, a Videmus Papam elnevezésű kutatás keretén belül.