Helyzetalapú szolgáltatások múltja, jelene, jövője - Bagó, Péter; Brachmann, Ferenc (Marketing & Menedzsment, 2019)
A helyzetalapú szolgáltatások a mobil eszközön elérhető, szórakoztató vagy információs szolgáltatások, amelyek felhasználják az eszközök GPS- vagy egyéb módszerrel meghatározott pozícióját. Ezekre a technológiákra ma már számos alkalmazás készült, bármely mobil eszközre elérhetőek, letölthetőek. Egyetlen problémával kell szembenézni: nincs az alkalmazások között kapcsolat, a sok elaprózódott alkalmazás szigetszerűen terjeszkedik. A helyzetalapú szolgáltatások fejlődésének következő foka a közösségi tér lesz, ahol ezek az alkalmazások összekapcsolódnak és kommunikálnak egymással, közös adatbázisokat használnak. Azonos technológiával rendelkezve a felhasználók képesek lesznek megtalálni egymást, és olyan új helyzetalapú szolgáltatások bevezetése is lehetségessé válik, mint adott helyszínhez vagy eseményhez rendelt alkalmazás.